Zidul de la granita dintre Mexic si SUA devine realitate

0
809

Preşedintele american Donald Trump a semnat miercuri directivele pentru construcţia unui zid la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, informează Reuters. Șeful Casei Albe a decis şi măsuri împotriva oraşelor care adăpostesc imigranţi ilegali.

În timpul unei vizite la Departamentul pentru Securitate Internă, Trump a semnat două ordine executive. Unul dintre acestea se referă la zidul de-a lungul celor aproximativ 3200 de kilometri de graniţă cu Mexicul, iar celălalt taie finanţarea federală pentru municipalităţile şi statele aşa-numite “sanctuare” pentru imigranţi. În astfel de oraşe — de exemplu, în San Francisco — oficialităţile locale, adesea democrate, refuză să coopereze cu cele federale în acţiunile împotriva imigranţilor.

“Americanii nu vor mai fi obligaţi să subvenţioneze nerespectarea legilor noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer.

Într-un interviu difuzat vineri de televiziunea ABC News, Trump afirmase că lucrările la zidul de la frontieră vor începe în următoarele şase luni, iar planificarea acestora imediat. El a reafirmat că Mexicul va rambursa Statelor Unite “sută la sută” din costuri.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto a condamnat proiectul zidul de la frontiera cu SUA, pentru construcţia căruia omologul său american Donald Trump a emis un ordin executiv, informeaza AFP.

“Regret şi condamn decizia Statelor Unite de a continua construcţia zidului care, de ani de zile, în loc să ne unească, ne desparte”, a spus Pena Nieto într-un mesaj video difuzat pe contul său de Twitter.

Potrivit Reuters, cel mai mult ar avea de suferit de pe urma unei astfel de măsuri, în ordinea sumelor pierdute, oraşele New York, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Detroit, Seattle, San Francisco, Boston, Denver şi capitala SUA, Washington. Nu este foarte clar ce anume fonduri va tăia administraţia Trump, deoarece de la bugetul central se plătesc sume atât direct unor organizaţii pentru servicii sociale, cât şi prin intermediul bugetelor statelor. De exemplu, tăierile nu vor afecta fondurile programului de asistenţă medicală Medicaid, care sunt administrate de state.

 

sursa: capital.ro

LEAVE A REPLY