Salina Slănic Prahova, cea mai mare salină din Europa

0
2177

Salina Slanic, din statiunea cu acelasi nume din Prahova, detine cateva superlative speciale. Orasul Slanic este cunoscut pe seama masivelor de sare, inca din 1583. Atunci ar fi fost descoperit pentru prima data de catre  Mihai Cantacuzino. Spatarul Mihai Cantacuzino a gasit acest masiv de sare si, fiind impresionat, a cumparat mosia Slanicului, si a inceput exploatarea sarii. Cascada, o alta atractie a salinei. E, practic, un mic iaz artificial creat cu apa sarata. Cu adevarat o minune sapata in sare, monumentala, prin dimensiuni si nu numai.

Salina se itinde 53 de mii de metri patrati si 208 metri sub pamant. Salina este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare exacavata fiind de 2.9 milioane de metri cubi, si detine cel mai pur aer de pe planeta, lipsit aproape complet de radiatii si poluare. Aflata la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti si 44 km de Ploiesti, statiunea Slanic este o destinatie recunoscuta pentru activitatea balneoturistica inca din anul 1853, cand a fost declarata statiune turistica de interes national.

Printre superlativele Salinei Slanic, cel mai important obiectiv turistic, dar si de sanatate din statiune, se numara un volum imens de sare excavata, care a dus la crearea unor cavitati cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal avand circa 80.000 de metri patrati.

LEAVE A REPLY