Iarna, fără depozite de gaze

0
1022

Furnizorii de gaze naturale ar putea să nu mai fie obligați de către autorități să constituie depozite pentru viitorul sezon rece, în condițiile în care gazele din import vor fi mai ieftine, spune președintele ANRE, Niculae Havrileț.

El a mai spus că în iarna care va veni, importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producție internă depozitate și în aceste condiții se pune problema cine va suporta costurile suplimentare.

„Dacă o vom face, dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea prețul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim și cine plătește siguranța. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează“, a spus președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit lui Havrileț, din contractele care se încheie deja pentru la iarnă, gazele din import vor fi mai ieftine cu 12 lei pe MWh față de cele înmagazinate.

În opinia sa, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic. „Este o inițiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului“, a adăugat președintele ANRE.

LEAVE A REPLY